Yamantiev's

Reserve Ivaylovgrad 2017

Évjárat

2017

Szín

Vörös

Típus

Bor

Szőlőfajta

Merlot, Cabernet sauvignon

Szárazság

Száraz

Ország

Bulgária

Borvidék

Ivailovgrad

Alkoholtartalom

13,5 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

16 C

Csillogó, mély rubinszín. Intelligens, "száraz" aromatika, aszaltszilvás, kávés, sósmandulás ízekkel, és oreganós, édesdohányos aláfestéssel. Tökéletesen érett, nemes ízek, tömény elegancia.

  • Aszalt
  • Szilvás
  • Sós
  • Kávés
  • Nagy ajándék

6 000 Ft

Egységár: 8 000 Ft/L

Rendelhető
  • Aszalt
  • Szilvás
  • Sós
  • Kávés
  • Nagy ajándék

Csillogó, mély rubinszín. Intelligens, "száraz" aromatika, aszaltszilvás, kávés, sósmandulás ízekkel, és oreganós, édesdohányos aláfestéssel. Tökéletesen érett, nemes ízek, tömény elegancia.

Az évjáratról

Alapvetően nagyon meleg, helyenként hősokkos év, országos viszonylatban majdnem egy hónappal előbb kellett szedni a szőlőket, mint átlagosan. Zömmel nagy beltartalmú, de lágyabb, itt-ott kifejezetten tüzes vagy cseres felszínű borokkal, a legjobb régiókban viszont határozott savgerincekkel is találkozhatunk.

Merlot

Világfajta, az egyik „legengedelmesebb” kékszőlő: könnyű, savhangsúlyos sillert, és testes, tanningazdag, lekvárosan sűrű bort egyaránt lehet belőle készíteni a hozamkorlátozás, termőhely függvényében. Fajtajellege leginkább piros gyümölcsökben (eper, málna, szamóca) jelenik meg. A cabernet franc az egyik őse, magyarországi termőterülete kb. 2000 ha.

Cabernet sauvignon

A bordeaux-i borvidék meghatározó fajtája, a cabernet franc és a sauvignon blanc spontán kereszteződésével jött létre. Borának sav- és tannintartalma magas; jellegzetes aromajegye a feketeribizli, illetve nem megfelelő érettség esetén a zöldpaprika. A 18. század előtt nem említik, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy korábban nem is létezett: valószínűbb, hogy sokáig egyszerűen összetévesztették a cabernet franc-nal. Mo.-on kb. 2500 ha-on terem.