Gere Tamás

Kopár Mangum 2018

Évjárat

2018

Szín

Vörös

Típus

Bor

Szőlőfajta

Cabernet franc, Merlot, Cabernet sauvignon

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Villány

Alkoholtartalom

14,5 % Vol.

Kiszerelés

1,5 L

Fogyasztási hőmérséklet

18,00 C

Maradék cukor

1,9 g/L

22 300 Ft

Egységár: 14 867 Ft/L

Készleten
Szállítási idő:
Budapest 1 munkanap, vidék 2 munkanap, külföld 5 munkanap

Belföldön Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Ingyenes szállítás 45 000 Ft felett külföldön

Biztonságos fizetés

Az évjáratról

Lényegében már tavasztól kezdve rendkívül meleg év volt, amit ráadásul az is megnehezített, hogy a 2017-es aszályok után a talajok vízháztartása sem volt megfelelő. Ez kirívóan korai szüretet eredményezett a legtöbb borvidéken, szerencsés esetben még, illetve már jó savú, szép aromatikájú, de valamelyest korán érő borokkal.

Cabernet franc

Fontos és régi bordeaux-i fajta. Általában halványabb, könnyebb, lágyabb és illatosabb bort ad, mint a cabernet sauvignon, hajlamos a zöldes, vegetális tónusokra is. Újabb kutatások szerint baszk eredetű, egyébként a cabernet sauvignon őse (egyik „szülője”, a sauvignon blanc mellett). Mo.-on 1300 ha terem belőle.

Merlot

Világfajta, az egyik „legengedelmesebb” kékszőlő: könnyű, savhangsúlyos sillert, és testes, tanningazdag, lekvárosan sűrű bort egyaránt lehet belőle készíteni a hozamkorlátozás, termőhely függvényében. Fajtajellege leginkább piros gyümölcsökben (eper, málna, szamóca) jelenik meg. A cabernet franc az egyik őse, magyarországi termőterülete kb. 2000 ha.

Cabernet sauvignon

A bordeaux-i borvidék meghatározó fajtája, a cabernet franc és a sauvignon blanc spontán kereszteződésével jött létre. Borának sav- és tannintartalma magas; jellegzetes aromajegye a feketeribizli, illetve nem megfelelő érettség esetén a zöldpaprika. A 18. század előtt nem említik, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy korábban nem is létezett: valószínűbb, hogy sokáig egyszerűen összetévesztették a cabernet franc-nal. Mo.-on kb. 2500 ha-on terem.