Gere Tamás

Kopár Mangum 2018

Évjárat

2018

Szín

Vörös

Típus

Bor

Szőlőfajta

Cabernet franc, Merlot, Cabernet sauvignon

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Villány

Alkoholtartalom

14,5 % Vol.

Kiszerelés

1,5 L

Fogyasztási hőmérséklet

18,00 C

Maradék cukor

1,9 g/L

22 300 Ft

Egységár: 14 867 Ft/L

Készleten
Szállítási idő:
Budapest 1 munkanap, vidék 2 munkanap

Ingyenes szállítás 10 900 Ft felett

Biztonságos fizetés

Az évjáratról

Lényegében már tavasztól kezdve rendkívül meleg év volt, amit ráadásul az is megnehezített, hogy a 2017-es aszályok után a talajok vízháztartása sem volt megfelelő. Ez kirívóan korai szüretet eredményezett a legtöbb borvidéken, szerencsés esetben még, illetve már jó savú, szép aromatikájú, de valamelyest korán érő borokkal.

Cabernet franc

Fontos és régi bordeaux-i fajta. Általában halványabb, könnyebb, lágyabb és illatosabb bort ad, mint a cabernet sauvignon, hajlamos a zöldes, vegetális tónusokra is. Újabb kutatások szerint baszk eredetű, egyébként a cabernet sauvignon őse (egyik „szülője”, a sauvignon blanc mellett). Mo.-on 1300 ha terem belőle.

Merlot

Világfajta, az egyik „legengedelmesebb” kékszőlő: könnyű, savhangsúlyos sillert, és testes, tanningazdag, lekvárosan sűrű bort egyaránt lehet belőle készíteni a hozamkorlátozás, termőhely függvényében. Fajtajellege leginkább piros gyümölcsökben (eper, málna, szamóca) jelenik meg. A cabernet franc az egyik őse, magyarországi termőterülete kb. 2000 ha.

Cabernet sauvignon

A bordeaux-i borvidék meghatározó fajtája, a cabernet franc és a sauvignon blanc spontán kereszteződésével jött létre. Borának sav- és tannintartalma magas; jellegzetes aromajegye a feketeribizli, illetve nem megfelelő érettség esetén a zöldpaprika. A 18. század előtt nem említik, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy korábban nem is létezett: valószínűbb, hogy sokáig egyszerűen összetévesztették a cabernet franc-nal. Mo.-on kb. 2500 ha-on terem.