Domaine Sainte Leocadie

Eden Cuvee 2016

Évjárat

2016

Szín

Vörös

Típus

Bor

Szőlőfajta

Syrah (Shiraz), Grenache (Garnacha), Mourvédre

Szárazság

Száraz

Ország

Franciaország

Borvidék

Minervois

Alkoholtartalom

14 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

16,00 C

7 800 Ft

Egységár: 10 400 Ft/L

Készleten
Szállítási idő:
Budapest 1 munkanap, vidék 2 munkanap

Ingyenes szállítás 10 900 Ft felett

Biztonságos fizetés

Az évjáratról

Mérsékeltnek mondható, és relatíve (különösen a nyári hónapokban) esős volt 2016, a szüreti időpont megválasztásán, illetve a fürtválogatáson nagyon sok múlott. A napos szeptemberrel korán kezdődő indiánnyár hozta vissza a reményt, így főleg a késői érésű fajták között sok elegáns, a megszokottnál talán karcsúbb, de örömteli tétel akad.

Syrah (Shiraz)

Világfajta, de szemben a népszerű legendával nem közel-keleti (a Shiraz nevű iráni város alapján feltételezett perzsa), hanem dél-francia eredetű, őshazája a Rhône-völgy (még pontosabbn Isère, Grenoble környéke). Jellemzően tanningazdag, strukturált bort ad, feketebogyós gyümölcsökre, borsra emlékeztető aromákkal, de karcsúbb (óvilági) és vastagabb, teltebb (újvilágias) példái egyaránt számosak. Itthon 270 ha-on terem.

Grenache (Garnacha)

A grenache neve még pár évvel ezelőtt is csak nagyritkán bukkant fel boroscímkéken. Úgy ismerték, mint a Chateauneuf-du-Pape összetételében engedélyezett (de ritkán kihasznált) 13 fajta közül a legmeghatározóbbat. A grenache napja az 1990-es évek végén jött el, mikor a testes, érett, fűszeres vörösborok divatja indult. A fiatal vagy túlterhelt grenache tőkék gyümölcséből magas alkoholtartalmú, de sápadt színű bor lesz. A fajtát Ausztráliában és Kaliforniában is nagy méretekben művelik olcsó tömegborok előállítása céljából, de különösen Ausztráliában egyre több idős grenache ültetvényt állítanak át nagy formátumú, gyümölcsös, markáns vörösborok termelésére. A fajta kiválóan alkalmas rozé készítésére is. Forrás: Borászportál.hu

Mourvédre

A Spanyolországban monastrell névre hallgató, robusztus, sötét bogyójú mourvédre-t mindig is az egyik kulcsfontosságú spanyol fajtaként tarthattuk számon. Régebben leginkább a hosszan érlelhető, meglehetősen ritka provence-i vörös, a Bandol fajtáját tisztelték a mourvédre-ben. A fajta ideje akkor jött el, mikor más társaival egyetemben "javító fajtaként" javasolták az egész Languedoc-Roussillon vidéken, elismerve ezzel nagy szerkezetű, koncentrált, vadhúsos-bőrős, fekete gyümölcsös aromákkal rendelkező borát, Kaliforniában és Ausztráliában Mataru néven ismerték, de mióta a Rhone és a többi dél-francia borvidék szőlőfajtáit felkapták, azóta nagy becsben áll eredeti nevén, mint mourvédre. Forrás: Borászportál.hu