Fischer Birtok

Cabernet Franc 2017

Évjárat

2017

Szín

Vörös

Típus

Bor

Szőlőfajta

Cabernet franc

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Badacsony

Alkoholtartalom

14 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

16 C

Hazánkban is kedvelt világfajta. Bordeaux és Loire mentén vált igazán híressé, de eredeti származási helye Bretagne. Egyes teóriák szerint a baszk moreno és hondarribi beltza szőlőfajtákból ered — bár ezt a mai napig kutatják. Az országonkénti telepített mennyiség alapján hazánk jelenleg az előkelő 4. helyen szerepel. A Szent György-hegy vulkanikus alaptalajának köszönhetően különleges vörösbor készítése a célunk a fajtából.

A mi Franc-unkat illatban gazdag, kifinomult, kerek, érett gyümölcsös jegyek jellemzik. Közepes, gömbölyű test, elegáns fűszeresség és telt, kerek gyümölcsös, cseresznyés, enyhén csokoládés utóíz kíséri a kortyot. Steakekhez, komolyabb pörköltekhez, tatár beefstekhez, de leginkább egy jó Boeuf bourguignon mellé ajánljuk.

Termőterület: 3 ha

  • Fűszeres
  • Ribizlis
  • Kakaós

2 500 Ft

Egységár: 3 333 Ft/L

Rendelhető
  • Fűszeres
  • Ribizlis
  • Kakaós

Hazánkban is kedvelt világfajta. Bordeaux és Loire mentén vált igazán híressé, de eredeti származási helye Bretagne. Egyes teóriák szerint a baszk moreno és hondarribi beltza szőlőfajtákból ered — bár ezt a mai napig kutatják. Az országonkénti telepített mennyiség alapján hazánk jelenleg az előkelő 4. helyen szerepel. A Szent György-hegy vulkanikus alaptalajának köszönhetően különleges vörösbor készítése a célunk a fajtából.

A mi Franc-unkat illatban gazdag, kifinomult, kerek, érett gyümölcsös jegyek jellemzik. Közepes, gömbölyű test, elegáns fűszeresség és telt, kerek gyümölcsös, cseresznyés, enyhén csokoládés utóíz kíséri a kortyot. Steakekhez, komolyabb pörköltekhez, tatár beefstekhez, de leginkább egy jó Boeuf bourguignon mellé ajánljuk.

Termőterület: 3 ha

Az évjáratról

Alapvetően nagyon meleg, helyenként hősokkos év, országos viszonylatban majdnem egy hónappal előbb kellett szedni a szőlőket, mint átlagosan. Zömmel nagy beltartalmú, de lágyabb, itt-ott kifejezetten tüzes vagy cseres felszínű borokkal, a legjobb régiókban viszont határozott savgerincekkel is találkozhatunk.

Cabernet franc

Fontos és régi bordeaux-i fajta. Általában halványabb, könnyebb, lágyabb és illatosabb bort ad, mint a cabernet sauvignon, hajlamos a zöldes, vegetális tónusokra is. Újabb kutatások szerint baszk eredetű, egyébként a cabernet sauvignon őse (egyik „szülője”, a sauvignon blanc mellett). Mo.-on 1300 ha terem belőle.