Kilikanoon

Baudinet GSM 2020

Évjárat

2020

Szín

Vörös

Típus

Bor

Szőlőfajta

Shiraz, Grenache (Garnacha), Mataro

Szárazság

Száraz

Ország

Ausztrália

Borvidék

Clare Valley

Alkoholtartalom

14,5 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

15,00 C

14 900 Ft

Egységár: 19 867 Ft/L

Nem rendelhető
Szállítási idő:
Budapest 1 munkanap, vidék 2 munkanap, külföld 5 munkanap

Belföldön Ingyenes szállítás 28 900 Ft felett

Ingyenes szállítás 60 000 Ft felett külföldön

Biztonságos fizetés

Az évjáratról

Egyelőre nehezen megítélhető évjárat, ahol korán sikerült szüretelni, és a nagyobb nyári esőzések nem károsították a termést, még akár kiváló borok is születhetnek. Általánosságban véve viszont a csapadékos ősz nem könnyítette meg az optimális szüretet.

Shiraz

Világfajta, de szemben a népszerű legendával nem közel-keleti (a Shiraz nevű iráni város alapján feltételezett perzsa), hanem dél-francia eredetű, őshazája a Rhône-völgy (még pontosabbn Isère, Grenoble környéke). Jellemzően tanningazdag, strukturált bort ad, feketebogyós gyümölcsökre, borsra emlékeztető aromákkal, de karcsúbb (óvilági) és vastagabb, teltebb (újvilágias) példái egyaránt számosak. Itthon 270 ha-on terem.

Grenache (Garnacha)

A grenache neve még pár évvel ezelőtt is csak nagyritkán bukkant fel boroscímkéken. Úgy ismerték, mint a Chateauneuf-du-Pape összetételében engedélyezett (de ritkán kihasznált) 13 fajta közül a legmeghatározóbbat. A grenache napja az 1990-es évek végén jött el, mikor a testes, érett, fűszeres vörösborok divatja indult. A fiatal vagy túlterhelt grenache tőkék gyümölcséből magas alkoholtartalmú, de sápadt színű bor lesz. A fajtát Ausztráliában és Kaliforniában is nagy méretekben művelik olcsó tömegborok előállítása céljából, de különösen Ausztráliában egyre több idős grenache ültetvényt állítanak át nagy formátumú, gyümölcsös, markáns vörösborok termelésére. A fajta kiválóan alkalmas rozé készítésére is. Forrás: Borászportál.hu

Mataro

Már a föníciaiak által is ismert, Katalán eredetű, Mourvedre néven Dél-Franciaországban (Langedoc, Rhone - Châteauneuf-du-Pape) is elterjedt fajta. Meleg igényes. Szerkezetében kemény, szárító tanninjai dominálnak. Savban, alkoholban gazdag, jól érlelhető. Borában jellemzően piros bogyós gyümölcsök, földes, bőrös, vadhúsos jelleg fedezhető fel. Nagyon jól egészíti ki házasításokban a grenache-t.