Borbély Családi Pincészet

KARÓS Olaszrizling limited selection 2017

Évjárat

2017

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Olaszrizling

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Badacsony

Alkoholtartalom

11 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

11 C

„KARÓS” Badacsonyi Olasz rizling limited selection, az 50’es évek végén telepített, bak művelésű Olasz rizling ültetvény válogatása. A „Karós” név a művelésmódra utal, nagyszüleim hívták így a csak karóval művelt, bak művelésű szőlőiket a gyermekkoromban, innen kapta a nevét. Évjáratonként a 0,5 hektárról mindösszesen 1000 palack különleges bor születik. Bazalt máladékos, kötött talajról kézzel válogatva szüreteljük a Gulács- hegyen, majd 500 literes új tölgyfa hordóban erjed, érlelődik 6 hónapot, majd egy év palackos érlelés után kerül forgalomba. Az egyedi, sorszámozott palackú tétel külső kereskedő partnerhez nem kerül, csak a pincénél és a borteraszunkon elérhető. Ezen különlegességet igyekszünk fokozni a saját egyedi díszdobozos csomagolással. Így írtak róla: „A badacsonyi terroir szépségeit megjelenítő iskolapélda.”

  • Ásványos
  • Hordós érlelési jegyek
  • Érett jegyek

6 900 Ft

Egységár: 9 200 Ft/L

Rendelhető
  • Ásványos
  • Hordós érlelési jegyek
  • Érett jegyek

„KARÓS” Badacsonyi Olasz rizling limited selection, az 50’es évek végén telepített, bak művelésű Olasz rizling ültetvény válogatása. A „Karós” név a művelésmódra utal, nagyszüleim hívták így a csak karóval művelt, bak művelésű szőlőiket a gyermekkoromban, innen kapta a nevét. Évjáratonként a 0,5 hektárról mindösszesen 1000 palack különleges bor születik. Bazalt máladékos, kötött talajról kézzel válogatva szüreteljük a Gulács- hegyen, majd 500 literes új tölgyfa hordóban erjed, érlelődik 6 hónapot, majd egy év palackos érlelés után kerül forgalomba. Az egyedi, sorszámozott palackú tétel külső kereskedő partnerhez nem kerül, csak a pincénél és a borteraszunkon elérhető. Ezen különlegességet igyekszünk fokozni a saját egyedi díszdobozos csomagolással. Így írtak róla: „A badacsonyi terroir szépségeit megjelenítő iskolapélda.”

Az évjáratról

Alapvetően nagyon meleg, helyenként hősokkos év, országos viszonylatban majdnem egy hónappal előbb kellett szedni a szőlőket, mint átlagosan. Zömmel nagy beltartalmú, de lágyabb, itt-ott kifejezetten tüzes vagy cseres felszínű borokkal, a legjobb régiókban viszont határozott savgerincekkel is találkozhatunk.

Olaszrizling

Nem kimondottan aromatikus fajta, közepes testtel és savtartalommal. Akik szagoltak már rezedát, azok szerint rezeda illatú, és gyakori a kesernyés, mandulára emlékeztető utóíz. A nevén kívül semmi köze a rajnai rizlinghez, nem rokonok, és nem is hasonlítanak. Jelenleg graševina néven Horvátország fő fajtája kb. 8500 hektárral. Ausztriában is elterjedt, magyarországi termőterülete pedig 3800 ha.