Pajzos Tokaj

T-Hárs 2018

Évjárat

2018

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Sárgamuskotály (Muscat Blanc), Hárslevelű

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Tokaj-Hegyalja

Alkoholtartalom

12,5 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

10 C

Maradék cukor

8,5 g/L

Közepesen intenzív illatú bor. A citrom, az alma és a körte elsődleges aromáit a lonc kellemes virágos aromái kísérik.  A szájpadláson száraz érzetű, kellemes koncentrációjú bor. A ropogós savasságot a maradék cukortartalom kiválóan ellensúlyozza. Szájban kerek és lágy, hosszú utóízzel. 

Fehér húsok, szárnyasok és halak, valamint saláták és sajtok kiváló kísérője.

Hosszú tél után, a kései rügyfakadást intenzív növekedési időszak követte tavasszal. A hosszantartó nyári melegben a zsendülés hamar megindult. A sav-cukor egyensúly optimális szinten tartásához, a jól megszokott Pajzos stílus biztosításához levelezést hajtottunk végre, valamint terméskorlátozást végeztünk. A végeredmény önmagáért beszél.

  • Zöldalmás
  • Citromos
  • Körtés
  • Fehér virágos
  • Grillezett zöldségekhez

1 790 Ft

Egységár: 2 387 Ft/L

Rendelhető
  • Zöldalmás
  • Citromos
  • Körtés
  • Fehér virágos
  • Grillezett zöldségekhez

Közepesen intenzív illatú bor. A citrom, az alma és a körte elsődleges aromáit a lonc kellemes virágos aromái kísérik.  A szájpadláson száraz érzetű, kellemes koncentrációjú bor. A ropogós savasságot a maradék cukortartalom kiválóan ellensúlyozza. Szájban kerek és lágy, hosszú utóízzel. 

Fehér húsok, szárnyasok és halak, valamint saláták és sajtok kiváló kísérője.

Hosszú tél után, a kései rügyfakadást intenzív növekedési időszak követte tavasszal. A hosszantartó nyári melegben a zsendülés hamar megindult. A sav-cukor egyensúly optimális szinten tartásához, a jól megszokott Pajzos stílus biztosításához levelezést hajtottunk végre, valamint terméskorlátozást végeztünk. A végeredmény önmagáért beszél.

Az évjáratról

Lényegében már tavasztól kezdve rendkívül meleg év volt, amit ráadásul az is megnehezített, hogy a 2017-es aszályok után a talajok vízháztartása sem volt megfelelő. Ez kirívóan korai szüretet eredményezett a legtöbb borvidéken, szerencsés esetben még, illetve már jó savú, szép aromatikájú, de valamelyest korán érő borokkal.

Sárgamuskotály (Muscat Blanc)

Világfajta, tipikusan szőlős, szőlővirágos, érettebben fűszeres, korianderes, mazsolás aromákkal. Olasz vagy görög eredetű, hivatalosan francia nevén muscat blanc à petits grains-ként (kb. "kisszemű fehér muskotály") ismert. Magyarországon 800 ha az összterülete, főleg Tokajban megtalálható (nem azonos a más vidékeinken népszerű ottonel muskotállyal, sőt annak valójában csak távoli rokona).

Hárslevelű

Jellegzetes illatú, finoman fűszeres, lágyabb savú, őszi gyümölcsökre emlékeztető ízvilágú, kedves bort ad. Régi kárpát-medencei fajta, nevét valóban a szőlő leveleinek alakjáról kapta. Egyébként a furmint leszármazottja, feltehetőleg spontán kereszteződés eredményeként; összterülete 1600 ha.