Anonym Pince

Szinkópa 2018

Évjárat

2018

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Chardonnay

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Etyek-Budai

Alkoholtartalom

14 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

12 C

Kóstolási jegyzet:

A Chardonnay illatában vajas és vaníliás jegyek keverednek, a hordós érlelésre utalva. Ízben is érezni a pörkölési aromákat, mellette sárga húsú alma, körte, sárgadinnye és édesfűszerek. Intenzív ízeket felvonultató, komoly beltartalmú bor, kerek savakkal.

Leírás:

A 2018-as évjárat extrém száraz és rövid vegetációs időszakkal zárult. A szőlő virágzás már május végére befejeződött, így a szüret időpontja is majdnem egy hónappal előbbre csúszott. Ezért a Chardonnayt 2018-ban már szeptember 10-én, teljes érésben tudtuk szüretelni, kézi szürettel 15 kg-os ládákba. A Stefansbergből szüretelt Chardonnayt bogyózást követően 2-3 órán át áztattuk, majd kíméletesen préseltük. A kipréselt mustot ülepítettük és az ülepített mustot leszínelve, fajélesztős beoltást követően fahordóba fejtettük és ott erjesztettük 20-22 C-on. A Chardonnay 500, 300 és 225 l-es használt és új barrique hordókban erjedt, majd ugyanitt a finomseprő felkeverésével 11 hónapon át érlelődött. A Chardonnayt a hordókból történő kifejtés és házasítás után 2019 augusztusában palackoztuk.

Készült 3000 palackkal.

  • vanilia
  • Körtés
  • Vajas

3 900 Ft

Egységár: 5 200 Ft/L

Rendelhető
  • vanilia
  • Körtés
  • Vajas

Kóstolási jegyzet:

A Chardonnay illatában vajas és vaníliás jegyek keverednek, a hordós érlelésre utalva. Ízben is érezni a pörkölési aromákat, mellette sárga húsú alma, körte, sárgadinnye és édesfűszerek. Intenzív ízeket felvonultató, komoly beltartalmú bor, kerek savakkal.

Leírás:

A 2018-as évjárat extrém száraz és rövid vegetációs időszakkal zárult. A szőlő virágzás már május végére befejeződött, így a szüret időpontja is majdnem egy hónappal előbbre csúszott. Ezért a Chardonnayt 2018-ban már szeptember 10-én, teljes érésben tudtuk szüretelni, kézi szürettel 15 kg-os ládákba. A Stefansbergből szüretelt Chardonnayt bogyózást követően 2-3 órán át áztattuk, majd kíméletesen préseltük. A kipréselt mustot ülepítettük és az ülepített mustot leszínelve, fajélesztős beoltást követően fahordóba fejtettük és ott erjesztettük 20-22 C-on. A Chardonnay 500, 300 és 225 l-es használt és új barrique hordókban erjedt, majd ugyanitt a finomseprő felkeverésével 11 hónapon át érlelődött. A Chardonnayt a hordókból történő kifejtés és házasítás után 2019 augusztusában palackoztuk.

Készült 3000 palackkal.

Az évjáratról

Lényegében már tavasztól kezdve rendkívül meleg év volt, amit ráadásul az is megnehezített, hogy a 2017-es aszályok után a talajok vízháztartása sem volt megfelelő. Ez kirívóan korai szüretet eredményezett a legtöbb borvidéken, szerencsés esetben még, illetve már jó savú, szép aromatikájú, de valamelyest korán érő borokkal.

Chardonnay

Az egyik legrégebbi világfajta, Burgundia fő fehérszőlője. Jól közvetíti a termőhelyet, viszonylag semleges, fajtajellege diszkrét almás, sárga gyümölcsös aromákban érhető tetten. Voltaképpen a Loire-ból származik, onnan terjedt el Champagne-ba is. Itthon közel 2200 ha-on terem.