Páger Pince

Narancsbor 2019

Évjárat

2019

Szín

Narancsbor

Típus

Bor

Szőlőfajta

Tramini, Cserszegi Fűszeres

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Mátra

Alkoholtartalom

13 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

16,00 C

Maradék cukor

0,9 g/L

A Hajmal-dűlő Szücsi és Pata között, a Kecskekő déli oldalában található. Innen szüreteltük az alapanyagokat, a cserszegi fűszerest és a piros traminit. Kézi bogyózást követően két hétig erjedtek nyílt kádban, majd egy rövid tartályos pihentetés után kerültek összeházasításra a következő arányban: 30% cserszegi, 70% tramini. A két illatos fajta a héjon tartásnak köszönhetően nem eredményezett egy parfümös bort, aromatikája ugyanakkor rendkívül rétegzett: aszalt citrusfélék, kardamom, szerecsendió, gyömbér, méhviasz és egy kezdődő mézesség vehető észre illatában és ízében. Savvezérelt, moderált alkoholú narancsbor, amely a gasztronómiában igazán sokoldalúan alkalmazható.

  • Kandírozott
  • Aszalt
  • Mézes
  • Megbotránkoztató
  • Karácsonyi fűszeres
  • Jó savszerkezetű
  • Gyömbéres

5 500 Ft

Egységár: 7 333 Ft/L

Nem rendelhető
Szállítási idő:
Budapest 1 munkanap, vidék 2 munkanap, külföld 5 munkanap

Belföldön Ingyenes szállítás 28 900 Ft felett

Ingyenes szállítás 60 000 Ft felett külföldön

Biztonságos fizetés

  • Kandírozott
  • Aszalt
  • Mézes
  • Megbotránkoztató
  • Karácsonyi fűszeres
  • Jó savszerkezetű
  • Gyömbéres

A Hajmal-dűlő Szücsi és Pata között, a Kecskekő déli oldalában található. Innen szüreteltük az alapanyagokat, a cserszegi fűszerest és a piros traminit. Kézi bogyózást követően két hétig erjedtek nyílt kádban, majd egy rövid tartályos pihentetés után kerültek összeházasításra a következő arányban: 30% cserszegi, 70% tramini. A két illatos fajta a héjon tartásnak köszönhetően nem eredményezett egy parfümös bort, aromatikája ugyanakkor rendkívül rétegzett: aszalt citrusfélék, kardamom, szerecsendió, gyömbér, méhviasz és egy kezdődő mézesség vehető észre illatában és ízében. Savvezérelt, moderált alkoholú narancsbor, amely a gasztronómiában igazán sokoldalúan alkalmazható.

Az évjáratról

A koranyári hidegek, egyszámjegyű Celsius-fokok után az évszazádos távlatban is legforróbb július, forró nyár és kellemes ősz igyekezett kárpótolni a szőlőtermelőket. Ez összességében ígéretes évjáratot eredményezett, ahol az extrém kánikula ellenére a savakat is jellemzően sikerült jól megőrizni.

Tramini

Valószínűleg a kevésbé aromatikus, francia eredetű piros tramini (savagnin rose) német területen kialakult mutációja. Ma Elzász egyik jelentős fajtája (az ottani ültetvények csaknem egyötödét adja), hazai termőterülete 700 hektár; leginkább a Mátrában és a Kunságban, de Tokaj kivételével minden borvidékünkön, pl. a Somlón is megtalálható. Jellegzetesen rózsás, trópusi gyümölcsös, alacsony savú, de magas alkoholtartalmú bora könnyen felismerhető.

Cserszegi Fűszeres

Magyar nemesítés, az irsai olivér és a piros tramini (savagnin rose) fajták keresztezése (Bakonyi Károly, Cserszegtomaj, 1960). Muskotályos, tavaszi virágos aromatika, zöld gyümölcsökkel, jobb példái esetében élénk savakkal és közepes testtel. Termőterülete valamivel több mint 4000 ha, aminek nagyobbik fele a Kunságban található.