Kóstolom Borkereskedés

Maláta Klub - Skót felföld kincsei


IGAZI SKÓT WHISKYK - AHOGY MÉG SOSEM LÁTTAD!

Ismered a skót whisky régiókat? Nem? Hát akkor itt az ideje méllyebben is beleásnod magad ebbe a témába. Borbárunk új családtagja, Torzsa Lajos (whiskyszakértő) betekintést ad ebbe a különleges világba!


Mely whisky régiók lesznek bemutatva a kóstolón?

 • Lowland

A legdélebbi régió, könnyed, friss, zöldséges, gyümölcsös whiskykkel. Az itt készültek nagyon hasonlítanak az Írországban készültekhez. A kóstolt tétel abszolút Lowland karakter, ahogyan korosabb maltok kerülnek bele a NAS-ba, egyre inkább lehet érezni az érettséget, de már fiatalon is nagyon szép jegyeket mutat. 

A kóstolandó tétel: Kingsbarns Family Reserve 

 • Highland

A legnagyobb régió, Speyside után itt található a legtöbb lepárló.A legtöbb itt készült whiskyre a könnyedség, a friss gyümölcsös és virágos jegyek jellemzőek.A kóstolandó tétel egy nagyon könnyű, alacsony alkoholtartalmú, könnyen értelmezhető whisky, amely nagy élményt szokott okozni azoknak, akik még nem ittak single malt whiskyt.

A kóstolandó tétel: Glenmorangie (10 éves)

 • Speyside

Speyside arról nevezetes, hogy egy nagyon kis területű régió, mégis ide koncentrálódik a legtöbb lepárló. Területileg gyakorlatilag Highlandhoz tartozik, így a stílusjegyek nagyon hasonlóak. A kóstolandó tétel enyhén tőzegelt, sherry hordóban is érlelt, összetett ízvilágú whisky, amely azonban egy kicsit veszített a karakteréből.

A kóstolandó tétel: Benromach (10 éves)

 • Islands

Hivatalosan Highlandhez tartozik ez a régió, azonban a szigeteken készült whiskyk annyira eltérő jegyeket mutatnak, hogy külön régióhoz szokták sorolni őket. Haladó whiskyfogyasztóknak ajánljuk. A kóstolandó tétel Skye szigetéről származik, a Talisker lepárló üzemből.  Jellemző rá az enyhén tőzeges - sós - vegetális ízvilág, amely összetéveszthetetlenné teszi.

A kóstolandó tétel: Talisker (10 éves)

 • Campbeltown

A leginkább hypeolt régió, a helyi Springbank lepáró legtöbb whiskyje szinte elérhetetlen. Az itteni stílusra jellemzőek a cseresznyés - marcipános - gumicukros/mályvacukros - nem ritkán szénás/istállós jegyek. A kóstolandó tétel enyhén tőzegelt, igazi campeltowni stílusjegyeket mutat.

A kóstolandó tétel: Kilkerran (12 éves)

 • Islay

Ez a régió minden whisky fogyasztó fantáziáját megmozgatja. Az általában erősen tőzegelt, gyógyszeres - jódos - fenolos - animális jegyek nagyon könnyen felismerhetővé teszik ezt a régiót. A kóstolandó tétel egy flagship lepárló fiatal whiskyje, amely megmutatja, hogy a párlat hangsúlyos Islay malt is lehet érdekes. 

A kóstolandó tétel: Ardbeg Wee Beastie (5 éves) 

 

A régiók bemutatása mellett számos érdekes téma is kifejtésre kerül, és számos kérdésre is választ kaphatsz! Ilyenek például:

- Mi a whisky a skót terminológia szerint?

- Whisky készítés alapjai: árpa termesztés, malátázás, cefrézés, lepárlás, érlelés

- Blended whisky - vatted malt whisky - single malt whisky: tegyük rendbe az alapfogalmakat

- A hordók világa - párlat vs hordó hangsúly - fiatal vs koros - korjelölt vs NAS

- Régen minden jobb volt? Milyen irányba mennek az ízek? Old school vs új irányok (sok hordó, finishek)

- A whisky már nem a gazdag idős fehér férfi itala - trendek, reklámok

- Whisky gyűjtés és befektetés

 

Ha többet szeretnél megtudni, gyere el a kóstolónkra, és ízleld meg szuper tételeinket! Siess, nehogy lemaradj!

JEGYEK KORLÁTOZOTT SZÁMBAN KAPHATÓAK 10.900,- FORINTOS JEGYÁRON, AMELY TARTALMAZZA A KÓSTOLÓSORT, TOVÁBBÁ KENYERET ÉS OLÍVAOLAJAT.

 

 

Hol és mikor?

 • 2022.10.25 19:00 - 23:00
 • 1024 Budapest, Káplár utca 19
 • Kóstolom Borkereskedés
 • +36 1 443 3717
 • borbar@kostolom.hu