Kóstolom Borkereskedés

Karibi feeling – RUMkóstoló a Kóstolomban


Rum: A cukornád levéből vagy melaszból élesztő segítségével erjesztett, majd lepárolt alkoholos ital.

A rum készítésének nincs olyan szigorú szabályozása, mint mondjuk a whisky készítésnek, éppen ezért zavarba ejtően sok féle típusú és minőségi rum készül, amely között nagyon nehéz kiigazodni. Ami közös a rumokban az az alapanyag, mégpedig a cukornád, míg az érlelés és a hozzáadott adalékok nincsenek szabályozva.

A legtöbb rum sok gyártó párlatából összeálló blend – csakúgy, mint a blended whiskyk. Az igazán minőségi rumok egy lepárló koros érlelésű kiadásai.

 

Felosztása érlelés szempontjából:

• Fehér rum: üveg, vagy rozsdamentes tartályban pihentetett rum

• Arany rum: belülről kiégetett tölgyfahordóban rövid ideig – néhány évig érlelt rum

• Barna rum: belülről kiégetett tölgyfahordóban hosszabb ideig ~10 évig érlelt rum

 

Felosztása készítési stílus szempontjából:

• Spanyol stílus: könnyedebb, édesebb kerek kortyérzetű rum (pl: Kuba, Dominika, Panama, Puerto Rico, Venezuela, Kolumbia)

• Francia stílus: könyedebb, virágos-gyümölcsös ízű rum, amelyet a cukornád levéből erjesztenek (Haiti, Martinique, Guadeloupe)

• Angol stílus: testesebb, fűszeresebb magas észter tartalmú rum (Jamaica, Trinidad és Tobago, Barbados, Bermuda, Brit-Guyana)

 

A rumok karakterét az érlelés mellett az élesztő fajtája és az erjesztés módja határozza meg, így megkülönböztetünk:

• Magas észter tartalmú rumokat (általában Angol stílus) – lassú erjesztés magasabb hőmérsékleten

• Alacsony észter tartalmú rumokat (általában Francia stílus) – gyors erjesztés alacsonyabb hőmérsékleten

Adalékok: cukor, karamell, fűszerek, gyümölcsök

 

- Rumsor -

Clairin 2019 Le Rocher rum

Származási hely: Haiti

Stílus: Francia

Alapanyag: cukornádlé

Érlelés: palackban

ABV: 47,2%

Érdekesség: helyi cukornád, kézi betakarítás, spontán erjesztés vadélesztőkkel

 

Bielle Agricole Ambré Asta Morris rum

Származási hely: Guadeloupe

Stílus: Francia

Alapanyag: cukornádlé

Érlelés: bourbon hordó

ABV: 52%

Érdekesség: overproof rum, független palackozó

 

Santa Teresa 1796, Ron Antiguo de Solera rum

Származási hely: Venezuela

Stílus: Spanyol

Alapanyag: melasz

Érlelés: tölgyfahordó – solera rendszerben – kb. 5 évig

ABV: 40%

Érdekesség: solera rendszer

 

Diplomatico TDC N°3 Single Pot Still rum

Származási hely: Venezuela

Stílus: Spanyol

Alapanyag: melasz

Érlelés: bourbon hordó – 8 évig

ABV: 40%

Érdekesség: ismert lepárló, kisüsti lepárlás, limitált kiadás

 

Hampden 8 éves rum

Származási hely: Jamaica

Stílus: Angol

Alapanyag: melasz

Érlelés: tölgyfahordó 8 évig

ABV: 46%

Érdekesség: kisüsti lepárlás

 

Plantation Trinidad 2009 Single Cask Tokaji Cask finish rum WhiskyNet Edition

Származási hely: Trinidad és Tobago

Stílus: Angol

Alapanyag: melasz

Érlelés: 13 év: 10 év bourbon hordó, 2 év Ferrand cognac hordó, 1 év Patrícius tokaji hordó

ABV: 46%

Érdekesség: single origin, de nem megnevezett lepárló

Hol és mikor?

  • 2023.03.21 19:00 - 22:00
  • 1024 Budapest, Káplár utca 19
  • Kóstolom Borkereskedés
  • +36 1 443 3717
  • borbar@kostolom.hu