Karibi feeling – RUMkóstoló a Kóstolomban
Rum: A cukornád levéből vagy melaszból élesztő segítségével erjesztett, majd lepárolt alkoholos ital.
A rum készítésének nincs olyan szigorú szabályozása, mint mondjuk a whisky készítésnek, éppen ezért zavarba ejtően sok féle típusú és minőségi rum készül, amely között nagyon nehéz kiigazodni. Ami közös a rumokban az az alapanyag, mégpedig a cukornád, míg az érlelés és a hozzáadott adalékok nincsenek szabályozva.
A legtöbb rum sok gyártó párlatából összeálló blend – csakúgy, mint a blended whiskyk. Az igazán minőségi rumok egy lepárló koros érlelésű kiadásai.
Felosztása érlelés szempontjából:
• Fehér rum: üveg, vagy rozsdamentes tartályban pihentetett rum
• Arany rum: belülről kiégetett tölgyfahordóban rövid ideig – néhány évig érlelt rum
• Barna rum: belülről kiégetett tölgyfahordóban hosszabb ideig ~10 évig érlelt rum
Felosztása készítési stílus szempontjából:
• Spanyol stílus: könnyedebb, édesebb kerek kortyérzetű rum (pl: Kuba, Dominika, Panama, Puerto Rico, Venezuela, Kolumbia)
• Francia stílus: könyedebb, virágos-gyümölcsös ízű rum, amelyet a cukornád levéből erjesztenek (Haiti, Martinique, Guadeloupe)
• Angol stílus: testesebb, fűszeresebb magas észter tartalmú rum (Jamaica, Trinidad és Tobago, Barbados, Bermuda, Brit-Guyana)
A rumok karakterét az érlelés mellett az élesztő fajtája és az erjesztés módja határozza meg, így megkülönböztetünk:
• Magas észter tartalmú rumokat (általában Angol stílus) – lassú erjesztés magasabb hőmérsékleten
• Alacsony észter tartalmú rumokat (általában Francia stílus) – gyors erjesztés alacsonyabb hőmérsékleten
Adalékok: cukor, karamell, fűszerek, gyümölcsök
- Rumsor -
Clairin 2019 Le Rocher rum
Származási hely: Haiti
Stílus: Francia
Alapanyag: cukornádlé
Érlelés: palackban
ABV: 47,2%
Érdekesség: helyi cukornád, kézi betakarítás, spontán erjesztés vadélesztőkkel
Bielle Agricole Ambré Asta Morris rum
Származási hely: Guadeloupe
Stílus: Francia
Alapanyag: cukornádlé
Érlelés: bourbon hordó
ABV: 52%
Érdekesség: overproof rum, független palackozó
Santa Teresa 1796, Ron Antiguo de Solera rum
Származási hely: Venezuela
Stílus: Spanyol
Alapanyag: melasz
Érlelés: tölgyfahordó – solera rendszerben – kb. 5 évig
ABV: 40%
Érdekesség: solera rendszer
Diplomatico TDC N°3 Single Pot Still rum
Származási hely: Venezuela
Stílus: Spanyol
Alapanyag: melasz
Érlelés: bourbon hordó – 8 évig
ABV: 40%
Érdekesség: ismert lepárló, kisüsti lepárlás, limitált kiadás
Hampden 8 éves rum
Származási hely: Jamaica
Stílus: Angol
Alapanyag: melasz
Érlelés: tölgyfahordó 8 évig
ABV: 46%
Érdekesség: kisüsti lepárlás
Plantation Trinidad 2009 Single Cask Tokaji Cask finish rum WhiskyNet Edition
Származási hely: Trinidad és Tobago
Stílus: Angol
Alapanyag: melasz
Érlelés: 13 év: 10 év bourbon hordó, 2 év Ferrand cognac hordó, 1 év Patrícius tokaji hordó
ABV: 46%
Érdekesség: single origin, de nem megnevezett lepárló
Hol és mikor?
- 2023.03.21 19:00 - 22:00
-
1024 Budapest, Káplár utca 19
- Kóstolom Borkereskedés
- +36 1 443 3717
- borbar@kostolom.hu