Kóstolom Borkereskedés

TELTHÁZ! - Borpárbaj Special Edition I Testvérharc a Kóstolomban


Zsolt nyugodtan tologatta a kilencvenes évek elején a csattogós lepkét, amikor Zsani „váratlanul” csatlakozott a családhoz. Azóta folyamatosan az agyára megy, és kritizálja jó testvér módjára lépten nyomon a döntéseit. Nincs ez másképpen a Kóstolomban sem, Zsolt talál egy jó bort, behozná a kínálatba, de Zsani rángatja mindig a vállát és nem engedi. Zsolt kitalál egy jó szöveget, Zsani kihúzza, Zsolt behoz egy ötletet, Zsani szétszedi. Zsani az utolsó bástya a vendégek és Zsolt őrülete között. Legutóbb Zsolt felfedezett egy pincészetet, de Zsani megint csak húzta a száját, Zsolt felfedezett egy jó bort, Zsani köpködni kezdett. Nincs béke, itt testvérharc van keményen a színfalak mögött.

Eddig és nem tovább lehetett ezt bírni, Zsolt kesztyűt rántott és kihívta Zsanit párbajra. A tét talán az eddigi párbajokhoz képest még nagyobb, mert nem csak a testvéri büszkeség, hanem a beszerzési vezérigazgató pozíciója forog kockán. Ki ismeri jobban a borokat, ki tud olyan bort hozni, ami tényleg tetszik a vendégeknek? Nyilván minden Zsolt mellett szól, aki Fefe, Hegyi Gábor, majd Kézdy Dani ellen is jobbnak bizonyult, így háromszoros borpárbaj győztes. Mondhatnánk örökös borpárbajgyőztesnek is, de ehhez le kell még győzni a Kóstolom háziasszonyát, testvérét, Zsanit. Ez igazi testvérharc lesz. 

A Kóstolomban több mint 3000 ember fordult meg borkóstolókon az elmúlt években, több mint 2000 féle bor került be a készletbe, és jelenleg is több mint 200 féle borral dolgoznak. Van szép számban külföldi is, de nyilván a fókusz a hazai top pincészetek kínálatára összpontosul. Mindketten képben vannak, árakkal, savakkal, maradék cukorral és a vendégek igényeivel. Szoros lesz, nem mernék fogadni biztosan egyik testvérre sem. Reméljük Zsani elpáholja Zsoltot végre, de nyilván az sem tenne jót a hazai borásztársadalomnak, ha Zsoltot megfékeznék. Ki tudja mi fog történni?

Borpárbaj Story & Szabályok

“Az ötlet – részben onnan jött, hogy köpőversenyt nem szervezhettünk a borbárba- részben pedig onnan, hogy szeretem a bor szubjektivitását kiemelni és szeretek játszani. Nem szeretem viszont amikor egy borszakértő kategorikusan kijelenti, hogy ez a bor jó a másik meg nem. Minden bor lehet finom, csak kell hozzá a megfelelő pillanat. Demisztifikálásnak hívom, amikor a bor körüli misztikumok és előítéletetek gyakorlati úton megcáfolódnak. Ez történik egy ilyen borpárbajon is, ahol nem mindig a szakma álltal jobbnak tartott vagy kétszer olyan drága bor nyer.”

A borpárbaj célja a különböző sítlusú szakértők, borászok szemüvegén keresztül minél több borstílust és bor történetét megismerni és átadni a borkedvelő közönségnek. Továbbá, népszerűsíteni a hazai borkultúrát és játékos keretek között egy páratlan borkóstolóélménnyel gazdagítani a vendégeinket.

A játék menete a következő:

Szabályok

5-5 bort hoz a két párbajozó. A borokat 5 kategóriában

 • Hétköznapi Fehér: nagykereskedelmi nettó beszerzési ár maximum: 1800,- Ft/0,75 liter
  kiskereskedelmi polcár maximum: 3600,- Ft/0,75 liter
 • Nagy Fehér: nagykereskedelmi nettó beszerzési ár maximum: 4500,- Ft/0,75 liter
  Kiskereskedelmi polcár maximum: 9000,- Ft/0,75 liter
 • Hétköznapi Vörös: nagykereskedelmi nettó beszerzési ár maximum: 1800 ,- Ft/0,75 liter
  Kiskereskedelmi polcár maximum: 3600,- Ft/0,75 liter
 • Nagy Vörös: nagykereskedelmi nettó beszerzési ár maximum: 4500,- Ft/0,75 liter
  kiskereskedelmi polcár maximum: 9000,- Ft/0,75 liter
 • Jolly [bármit hozhatnak] : nagykereskedelmi nettó beszerzési ár maximum: 7000 Ft/0,75 l kiskereskedelmi polcár maximum: 14.000,- Ft/0,75 liter

Meghatározott maximális beszerzési árral. A két versenyző nem ismeri egymás borait. A kóstolón résztvevő vendégek vakon kapnak az adott kategórián belül két bort, majd telefonon névtelenül szavaznak egy online felületen, hogy “A” vagy “B” bor ízlett neki jobban. A kategória végeredménye miután mindenki szavazott megjelenik a képernyőn.

Kóstolás és szavazás után:

Felfedjük a borokat, a vesztes párbajozó mondhatja el először a védőbeszédet, ami szólhat arról, hogy szerinte miért vesztett és kísérletet tehet, hogy elmondja mi volt az ellenfelének a bora. Végül felfedi és ismerteti a borát. Majd a győztes teszi ugyanezt, aki akár azt is elismerheti, hogy ő az ellenfele borára voksolt volna, ha részt vett volna a szavazásban.

A kategóriák győztesei pontot kapnak:

 • Hétköznapi Fehér: 1 pont
 • Nagy Fehér: 1 pont
 • Hétköznapi Vörös: 1 pont
 • Nagy Vörös: 1 pont
 • Jolly [bármit hozhatnak]): 2 pont

Összesen 6 pont gyűjthető, akinek több lesz az nyer. Döntetlen esetén az összszavazat számít, tehát ilyenkor számít, hogy ki mennyivel nyerte az adott kategóriákat.

Hol és mikor?

 • 2023.05.03 19:00 - 22:00
 • 1024 Budapest, Káplár utca 19
 • Kóstolom Borkereskedés
 • +36 1 443 3717
 • borbar@kostolom.hu