Kóstolom Borkereskedés

TELTHÁZ I BORPÁRBAJ I „Igenis van hazai borsajtó” belharc I Január 31. I 19:00


Ezúttal a hazai borsajtó két ikonikus személyisége méri össze tudását a Kóstolom Winebar Buda arénában. A két játékos a borok világában jártas, ilyen jellegű összecsapáson még közösen nem vettek részt, de megszámlálhatatlan sok borászt és bort ismernek, szóval nagyon izgalmas lesz a következő összecsapás.

Nézzük a hazai borsajtó jeles képviselői mit gondolnak a hazai borokról és borászatokról? Milyen tételeket választ egy újságíró, aki árgus szemekkel figyeli a fogyasztók kattintásait és pontosan tudja mikor izzik az internet és mire kíváncsiak a borkedvelők. Saját kedvenceiket hozzák vajon a párbajra, vagy a fogyasztók nyelvét ismerve, inkább közkedvelt tételekkel jönnek? Nagyon kíváncsiak vagyunk, milyen lesz a következő a párbaj a hazai "szaksajtó" szemüvegén keresztül.

A két játékos a Vince Magazin csapatát erősíti: 

 1. Vancsik - Madam Vince - Ivett (VINCE magazin, főszerkesztő)
 2. Geri - Gasztrorégész - Ádám  (VINCE magazin, felelős szerkesztő)

Időpont: 2024.01.31. 19:00

Helyszín: Kóstolom Winebar Buda I Budapest II. Káplár utca 19.

Mit kell tudni Ivettről?
A bölcsészettudományi karról a public relations világába kerültem, majd a pénzügyi szférában dolgoztam bankok és biztosítótársaságok marketing- és kommunikációs felelőseként közel két évtizeden át. Életem első 25 évében gyakorlatilag a sör habján kívül nem kerültem kapcsolatba az alkoholos italokkal; munkahelyi barátaimmal kezdtünk el borkóstolókra,  borismereti tanfolyamokra járni, innen pedig nem volt megállás: hobbiból hivatásommá vált a borkóstolás, és egy olyan világ nyílt ki előttem, amely minden nap új felfedezni valót kínál. Ádámmal a remek munkakapcsolaton és a boron túli témákban is könnyen megtaláltuk a közös pontokat, többek között a társasjátékok világában – én csak önfeledt „júzer” vagyok, de ő saját fejlesztésű társasjátékkal is büszkélkedhet!

Mit kell tudni Ádámról?

A bor nekem sokáig csak hobbi volt, miközben hivatásszerűen újságírással foglalkoztam. A két út 2017-ben keresztezte egymást, akkor kerültem a Borászportál/Vinoporthoz, ahol Vancsik Ivett volt a főszerkesztő. Munkatársak lettünk, ma már barátok vagyunk, még közös bort is készítettünk 2020-ban, miután én elvégeztem a budafoki borásziskolát. 2021-ben követtem Ivettet a Vincéhez. Szabadidőmben Gasztrorégész néven gasztrotörténeti blogot vezetek és társasjátékot tervezek.

Borpárbaj Story & Szabályok

„Az ötlet – részben onnan jött, hogy köpőversenyt nem szervezhettünk a borbárba- részben pedig onnan, hogy szeretem a bor szubjektivitását kiemelni, és szeretek játszani. Nem szeretem viszont, amikor egy borszakértő kategorikusan kijelenti, hogy ez a bor jó a másik meg nem. Minden bor lehet finom, csak kell hozzá a megfelelő pillanat. Demisztifikálásnak hívom, amikor a bor körüli misztikumok és előítéletetek gyakorlati úton megcáfolódnak. Ez történik egy ilyen borpárbajon is, ahol nem mindig a szakma által jobbnak tartott vagy kétszer olyan drága bor nyer.”

A borpárbaj célja a különböző stílusú szakértők, borászok szemüvegén keresztül minél több borstílust és bortörténetet megismerni, és átadni a borkedvelő közönségnek. Továbbá népszerűsíteni a hazai borkultúrát, és játékos keretek között egy páratlan borkóstolóélménnyel gazdagítani a vendégeinket.

A játék menete a következő:

Szabályok

5-5 bort hoz a két párbajozó 5 kategóriában meghatározott maximális beszerzési árral:

 • Hétköznapi Fehér: nagykereskedelmi nettó beszerzési ár maximum: 1800,- Ft/0,75 liter
  kiskereskedelmi polcár maximum: 3600,- Ft/0,75 liter
 • Nagy Fehér: nagykereskedelmi nettó beszerzési ár maximum: 4500,- Ft/0,75 liter
  Kiskereskedelmi polcár maximum: 9000,- Ft/0,75 liter
 • Hétköznapi Vörös: nagykereskedelmi nettó beszerzési ár maximum: 1800 ,- Ft/0,75 liter
  Kiskereskedelmi polcár maximum: 3600,- Ft/0,75 liter
 • Nagy Vörös: nagykereskedelmi nettó beszerzési ár maximum: 4500,- Ft/0,75 liter
  kiskereskedelmi polcár maximum: 9000,- Ft/0,75 liter
 • Jolly [bármit hozhatnak] : nagykereskedelmi nettó beszerzési ár maximum: 7000 Ft/0,75 l kiskereskedelmi polcár maximum: 14.000,- Ft/0,75 liter

 A két versenyző nem ismeri egymás borait. A kóstolón résztvevő vendégek vakon kapnak az adott kategórián belül két bort, majd telefonon névtelenül szavaznak egy online felületen, hogy „A” vagy „B” bor ízlett nekik jobban. A kategória végeredménye, miután mindenki szavazott, megjelenik a képernyőn.

Kóstolás és szavazás után:

Felfedjük a borokat, a vesztes párbajozó mondhatja el először a védőbeszédet, ami szólhat arról, hogy szerinte miért vesztett, és kísérletet tehet, hogy elmondja mi volt az ellenfelének a bora. Végül felfedi és ismerteti a borát. Majd a győztes teszi ugyanezt, aki akár azt is elismerheti, hogy ő az ellenfele borára voksolt volna, ha részt vett volna a szavazásban.

A kategóriák győztesei pontot kapnak:

 • Hétköznapi Fehér: 1 pont
 • Nagy Fehér: 2 pont
 • Hétköznapi Vörös: 1 pont
 • Nagy Vörös: 2 pont
 • Jolly [bármit hozhatnak]): 2 pont

Összesen 8 pont gyűjthető, akinek több lesz, az nyer. Döntetlen esetén az össz szavazat számít, tehát ilyenkor számít, hogy ki mennyivel nyerte az adott kategóriákat.

Hol és mikor?

 • 2024.01.31 19:00 - 22:00
 • 1024 Budapest, Káplár utca 19
 • Kóstolom Borkereskedés
 • +36 30 468 2077
 • borbar@kostolom.hu