Karibi feeling 2.0. – RUMkóstoló a Kóstolomban - 2024.01.23. 19:00
Elkalauzolunk Titeket Gellén Fruzsina bor - és párlatszakértőnk segítségével a rumok varázslatos világába. MIt kell tudni a rumokról? Hogyan készülnek? Mi különbözteti meg őket és mitől igazán jó egy rum?
Rum: A cukornád levéből vagy melaszból élesztő segítségével erjesztett, majd lepárolt alkoholos ital.
A rum készítésének nincs olyan szigorú szabályozása, mint mondjuk a whisky készítésnek, éppen ezért zavarba ejtően sok féle típusú és minőségi rum készül, amely között nagyon nehéz kiigazodni. Ami közös a rumokban az az alapanyag, mégpedig a cukornád, míg az érlelés és a hozzáadott adalékok nincsenek szabályozva.
A legtöbb rum sok gyártó párlatából összeálló blend – csakúgy, mint a blended whiskyk. Az igazán minőségi rumok egy lepárló koros érlelésű kiadásai.
Felosztása érlelés szempontjából:
• Fehér rum: üveg, vagy rozsdamentes tartályban pihentetett rum
• Arany rum: belülről kiégetett tölgyfahordóban rövid ideig – néhány évig érlelt rum
• Barna rum: belülről kiégetett tölgyfahordóban hosszabb ideig ~10 évig érlelt rum
Felosztása készítési stílus szempontjából:
• Spanyol stílus: könnyedebb, édesebb kerek kortyérzetű rum (pl: Kuba, Dominika, Panama, Puerto Rico, Venezuela, Kolumbia)
• Francia stílus: könyedebb, virágos-gyümölcsös ízű rum, amelyet a cukornád levéből erjesztenek (Haiti, Martinique, Guadeloupe)
• Angol stílus: testesebb, fűszeresebb magas észter tartalmú rum (Jamaica, Trinidad és Tobago, Barbados, Bermuda, Brit-Guyana)
A rumok karakterét az érlelés mellett az élesztő fajtája és az erjesztés módja határozza meg, így megkülönböztetünk:
• Magas észter tartalmú rumokat (általában Angol stílus) – lassú erjesztés magasabb hőmérsékleten
• Alacsony észter tartalmú rumokat (általában Francia stílus) – gyors erjesztés alacsonyabb hőmérsékleten
Adalékok: cukor, karamell, fűszerek, gyümölcsök
Kóstolósor:
1 | Canerock |
2 | Millonario Solera N°15 Especial |
3 | Plantation Isle of Fiji |
4 | Chairman's Reserve The Forgotten Casks |
5 | Clement XO 6 éves |
Hol és mikor?
- 2024.01.23 19:00 - 22:00
-
1024 Budapest, Káplár utca 19
- Kóstolom Borkereskedés
- +36 30 468 2077
- borbar@kostolom.hu