Kóstolom Borkereskedés

AKASHA Chardonnay Világpremier / Malatinszky Csaba a Kóstolomban 2024.04.25. - 19:00


A kóstolótermünkben a jegyek elfogytak, de aki elsőként szeretné megkóstolni az Aksha Chardonny-t és szeretne találkozni Malatinszky Csabával nálunk, tud még jegyet venni a Borbár másik termébe.  

!!! A jegyár, a borsort és egy kis ízelítőtálat tartalmaz a borbár B termében. !!! *

📅 Dátum: Április 25. 19:00
📍 Helyszín: Kóstolom WineBar Buda, II. Kerület. Káplár utca 19.
💬 További részletekért és jegyvásárlásért kövess minket és látogass el a honlapunkra!

  1. Nobless Rosé 2018
  2. Rajnai Rizling 2019
  3. Chardonnay 2018
  4. Chardonnay 2019
  5. Chardonnay 2020
  6. Akasha Chardonnay 2022

Csatlakozz hozzánk április 25-én a Borbárban, és fedezd fel elősként az Akasha Chardonnay-t, a Methode Malatinszky borkészítési eljárással készült első különleges fehérbort Malatinszky Csaba vezetésével.

A bor szerelmesei számára nincs is izgalmasabb, mint amikor egy új, eddig ismeretlen borral találkozhatnak. Április 25-én a Borbárban egy olyan egyedi alkalomra kerül sor, amely minden borkedvelő szívét megdobogtatja. Ezen az estén bemutatjuk az Akasha Chardonnay 2022-es első forglomba kerülő évjáratát, amely egy valóságos különlegesség a borvilágban. A Methode Malatinszky eljárásnak köszönhetően készült e bor, mely méltó fehérboros párja a már jól ismert Maghari vörösbroknak.

Az Akasha Chardonnay háttere

Az Akasha név nem véletlenül lett Malatinszky Csaba által választva: jelentése nagyon összetett, röviden és egyszerűen megfogalmazva, mindennek az eredete, mindet összefoglal ami körbevesz minket. Ez a bor az első olyan fehérbor a birtokon, mely héjon erjesztett, zárt újhordóban erjesztett, szűrés és derítés nélkül került palackozásra a Methode Malatinszly eljárással. Mindössze 600 palack készült belőle, s mindegyik palack sorszámozott.

A chardonnay fajta kiválasztása nem volt véletlen. A birtokon telepített szőlők közül a chardonnay tannintartalma a legfinomabb, ezért vált alkalmassá arra, hogy e nagyformátumú különlegesség alapját képezze. A Maghari borok mellett a chardonnay is azt a célt szolgálja, hogy tovább fejlessze a birtok saját borkészítési eljárását.

A Chardonnay Története a Malatinszky Kúriában

A chardonnay története nem az Akasha 2022-es évjáratával keződött a birtokon. A fajta komoly útját járta be eddig. A Nobless 2009 a legjobb chardonnay lett Közép-Európában, míg a 2006-os évjáratát a pekingi Olimpia nyitógáláján szolgálták fel. A 2009-es Serena (Sauvignon blanc-chardonnay-rizling összeállítás) pedig 2010-ben a Best Old World White címet nyerte el. Ezek a mérföldkövek mutatják, hogy a chardonnay milyen fontos szerepet játszik a Malatinszky Kúria életében.

A Rosé és a Rajnai Rizling Szerepe

Malatinszky Csaba nem csak a fehér és vörösborokra koncentrál. 2005-ben készült először újhordóban erjesztett rosé, amelynek 70%-a Londonban kelt el, s még a királyi udvarba is bekerült. Ez a rosé egy átmenetet képez a fehér és a vörös borok között, univerzális gasztronómiai borként funkcionál, húsételek mellé is tökéletes választás.

Rajnai rizling Villányban?

A Rajnai rizling esete pedig különleges Villány esetében (Siklóson a hegylábnál telepített rajnai a Zuhánya dűlőben elzászi klón). Csaba egy saját elképzelés és stílus alapján készítette el ezt a bort, mely önálló karakterrel bír, és igazi nagykövete a termőhelynek. A Rajnai rizling és a rosé borok is azt mutatják, hogy bár Villány elsősorban a vörösborairól híres, a fehérborok és a rosé borok is fontos szerepet töltenek be a birtok életében.

Az Április 18-i Kóstoló

Az április 25-i esemény nem csupán a borok kóstolásáról szól. Ezen az estén végig kísérhetjük a borászat történetét, megismerkedhetünk a borok mögött álló filozófiával, és részesei lehetünk egy olyan különleges élménynek, amely mélyebb betekintést nyújt a borok, pontosabban Malatinszky Csaba világába.

Az Akasha Chardonnay bemutatása mellett lehetőség lesz más kiemelkedő borainak kóstolására is, mint például a Nobless Rosé 2018, a Rajnai Rizling 2019, és a korábbi chardonnay évjáratok. Az esemény során Csaba megosztja velünk a borok készítésének a publikus folyamatait, és elmagyarázza, miért is olyan különlegesek ezek a borok.

 

Hol és mikor?

  • 2024.04.25 19:00 - 22:00
  • 1024 Budapest, Káplár utca 19
  • Kóstolom Borkereskedés
  • +36 30 468 2077
  • borbar@kostolom.hu