Kóstolom Borkereskedés

VIP BORKLUB - „MONSIEUR CABERNET FRANC” AND CO.


Vendégünk: Malatinszky Csaba

 

Kevés olyan nemzetközi fajta van hazánkban, amit fajtaborként is jegyeznek, számontartanak a szakmában, országhatáron túl is. Magyar Cabernet Franc (CF) is volt már Master of Wine vizsgatananyag, szóval relevánsak vagyunka fajta szempontjából és fajtatipikus borként ismerik el magyart, pontosabban a villányi cabernet franc-onkat.

 

Malatinszky Csaba borait nem csak ideheza, de külfüldön is sokan ismeri a  szakmában, olyannyira, hogy kiérdemelte „Monsieur Franc” becenevet a világhírű és méltán elismert Steven Spurrier borkritikus, borszakértőtől. Ugyanazt a borsort fogjuk többek között kóstolni, amit Csaba, Spurrier Úrnak is bemutatott és kiegészítjük még  a sort pár tipikus a fajtára jellemző CF-el hazánkból és a nagyvilágból egyaránt.

 

A Cebernet Franc-okkal alavetően házasításokban találkozhatunk nagyobb arányban, de azért fajtaborként is előfordulnak. Jellemzően Loire mentén készülnek fajtiszta pirosgyümölcsös borok, élénk savtartalommal, de újabban Argentínában, Uruguyban és jellemzően Villányban készülnek még fajtiszta borok, franciaországtól azért némileg eltérő stílusban. A Cabernet Franc jobban szereti a kicsit hűvösebb hőmérsékletet mint a Cabernet Sauvignon, ezért is érzi magát nagyon otthon Loire-völgyben, de ott is a völgytől és Oceántól kicsit távolabbi területeken. Ott már kevésbé érvenyesül a Golf-áramlat és inkább kontinentálisba hajló hatások vannak túlsúlyban, hűvösebb hőmérséklet és kevesebb csapadék formályában. A Loire völgye hét térségre lehet osztani és közel 50 ezer ha-on terül el. A borvidéken belül a Touraine terület, ami Bourgueiltől egészen Chinon Blois-ig terjed a Cabernet Franc országa.

 

Az elmúlt 20 évben viszont egyre több helyen próbálkoznak önnállóan a fajtával, ezért mi is előveszünk a kóstolón olyan boridékeket, ahol már szintén repesgetik, hogy a fajta nagyon jól érzi magát. Mint például, Argentína (Mendoza), Uruguay, Dél-Afrika és telán az egyik reménysugara a fajtának, ami a mi szívünket is melengeti, Villány. Francia barátaink, a nagy CabernetFranc konferencián homlokráncolva és kicsit (reméljük) irigykedve kóstolgatják a borainkat, felfigyeltek ránk és szűmon tartanak már minket a témában. Felkerültünk egy igazán nagy világfajtával a bortérképre és ez nem a rajnai, chardonnay, vagy pinot, hanem a Cabernet Franc, mégpedig villányi stílusban.

 

Izgalmas este elé nézünk újra.

 

A férőhelyek száma erősen korlátozott, összesen 14 helyünk van, szóval érdemes időben megváltani a jegyeket.

 

Ahogy szokott lenni nálunk, a borsor nem végleges, finomítjuk és ha tudjuk, cserélgetjűk még akár még izgalmasabb tételekkel a kóstolóig:

 

 

BORSOR

Kúria cabernet franc 2007 - Magyarország, Villány

Kúria cabernet franc 2008 - Magyarország, Villány

Kúria cabernet franc 2009 - Magyarország, Villány

Kúria cabernet franc 2011 - Magyarország, Villány

Kúria cabernet franc 2012 - Magyarország, Villány

Kúria cabernet franc 2013 - Magyarország, Villány

Maghari 2015 - Magyarország, Villány

Takler Szenta-Hegyi Cabernet Franc 2017 - Magyarország, Szekszárd

Villa Tolnay Cabernet Franc - Magyarország, Balaton

Domaine Eric Hérault l'Hérault-ik 2014 - Franciaország, Loire

Domaine de la Butte by Jacky Blot
Perrieres 2017 - Franciaország, Loire

Claroscuro Cabernet Franc - Argentína, Uco Valley, Mendoza

Whalehaven Cabernet Franc 2014 - Dél-Afrika, Hemel-en-Aarde Valley

Bodega Garzon Reserva Cabernet Franc 2017 - Uruguay

Salentein Numina Cabernet Franc 2015 - Argentína, Mendoza

Ipacs-Szabó Nászút helyett 2017 - Magyarország, Villány

 

- JEGYEK - 

JEGYEK KORLÁTOZOTT SZÁMBAN KAPHATÓAK  32.900,- FORINTOS JEGYÁRON, AMELY TARTALMAZZA A KÓSTOLÓSORT ÉS HIDEGTÁLAT, OLÍVAOLAJAT, KENYERET, VIZET ÉS KÁVÉT.

Hol és mikor?

  • 2021.11.08 19:00 - 22:00
  • 1024 Budapest, Káplár utca 19
  • Kóstolom Borkereskedés
  • +36 1 443 3717
  • borbar@kostolom.hu